KALMIJA: viskas, ką reikia žinoti!

visibility5991 Peržiūros

Kas yra kalmija?

Kalmia latifolia – viržių (Ericaceae) šeimos gentis. Šnekamojoje kalboje ji žinoma kaip "kalnų lauras". Tai vidutinio dydžio, visžalis krūmas. Tipiškas bruožas yra tamsiai žali, ploni, lancetiški lapai. Žydi birželio - liepos mėnesiais, varpelio formos žiedų sankaupomis aplink stiebus. Įvairiausių spalvų ir atspalvių: nuo švelniai rožinės, raudonos, baltos iki ryškios violetinės, rudos, su išskirtinėmis žvaigždėmis žiedų viduje. Kalmija yra lėtai auganti. Ji auga ne daugiau kaip 10 cm per metus ir pasiekia vidutinį 1,2–1,5 m aukštį.

Kuo ji ypatinga?

Kalmija yra ypač atspari šalčiui ir gali atlaikyti iki -30 °C temperatūrą. Rudenį ji ypač džiugina akį lapų žaluma. Taip pat reikalauja mažai priežiūros ir turi gerą atsparumą ligoms.

Kaip prižiūrėti kalmiją?

Laistymas. Pasodinę kalmiją į vazoną arba atviroje dirvoje, reguliariai laistykite. Pirmus metus laikykite dirvą drėgną, tačiau venkite užmirkimo. Kai Jūsų augalas tvirtai įsišaknys, jis bus pakankamai stiprus, kad išgyventų ir be vandens.

Šešėlis arba pusiau pavėsis. Kalmia latifolia mėgsta augti pusiau pavėsyje arba vietoje su daline saulės šviesa. Pasodinus ją visiškame šešėlyje, augalas prastai vešės, be to, ji nemėgsta atviros saulės.

Idealus dirvožemis. Kalmijos mėgsta šiek tiek rūgštų, drėgmę palaikantį dirvožemį. Ypač pirmaisiais metais po pasodinimo labai svarbu, kad šaknys būtų tolygiai drėgnos.

Naudokite tinkamas trąšas. Kalmijai nereikia daug papildomo tręšimo. Sodinant rinkitės laisvai nusausinantį kompostą. Jei nuspręsite savo augalą papildomai tręšti, palaukite iki pavasario. Tręšti rododendrams ir azalijoms skirtomis trąšomis.

Sausra. Kalmija yra labai stiprus augalas, kuris išgyvens sausrą. Nepaisant to, būkite ”geri” savo kalmijoms: aprūpinkite ją gerai drenuojamu dirvožemiu ir retkarčiais palaistykite. Kalmijos to nusipelnė.

Genėjimas. Kalmijos yra lėtai augantys augalai. Genėjimas nėra būtinas.

Eaugalai.lt siūlo Jums rinktis iš 16-os skirtingų kalmijų veislių.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis